Konec z ligo za prvaka in ligo za obstanek; po prvem delu takoj v končnico

Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije je na korespondenčni seji sprejel odločitev o spremembi Tekmovalnega sistema v 1. SKL za člane. Pobudo za spremembo je podalo združenje prvoligašev. Liga Nova KBM tako že v prihodnji sezoni 2022/2023 po trikrožnem sistemu.

Ligo bo v prvem delu znova sestavljalo deset moštev, Cedevita Olimpija se bo pridružila v četrtfinalu.

Zadnjeuvrščena ekipa prvega dela tekmovanja izpade iz 1. SKL in v naslednji tekmovalni sezoni sodeluje v tekmovanju 2. SKL. V tekmovanje 1. SKL se uvrsti prvouvrščena ekipa 2. SKL.

Drugi del Lige Nova KBM po novem ne tvorita več Liga za prvaka in Liga za obstanek, temveč bodo ekipe takoj začele s končnico za naslov državnega prvaka. V njo se uvrsti osem najbolje uvrščenih ekip. Če kakšna ekipa ne sodeluje v prvem delu tekmovanja 1. SKL se v končnico uvrsti sedem najbolje uvrščenih ekip prvega dela tekmovanja in ekipa, ki ne sodeluje v prvem delu tekmovanja. Slednja v končnici nastopa kot prvouvrščena ekipa lige, vendar v nobenem delu končnice nima prednosti tekme več na domačem igrišču. V prvem krogu končnice (četrtfinale) ekipi igrata na dve dobljeni tekmi, enako je tudi v polfinalu, finale Lige Nova KBM pa se igra na tri dobljene tekme.

Leave a Reply