Košarkarska zveza Slovenije
Liga Nova KBM
Nakup vstopnic preko spleta
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Novice

Pol desetletja od velesenzacije

objavljeno 27.5.2020, kategorija: splošno

V četrtek, 28. maja, bo minilo pet let, ko so šentjurski košarkarji prišli do naslova državnih prvakov.

 

V četrti tekmi finala končnice (tudi takrat je bil četrtek) so v hruševskem »kotlu« tretjič ugnali Rogaško, še eno veliko presenečenje sezone, s čimer so izpolnili pogoj za osvojitev lovorike, edine tovrstne med klubu s Štajerske.

 

Rajanje se je iz športne dvorane preselilo na Mestni trg, kjer se je za to priložnost po nekaj letih zbrala tudi rock skupina Žurdov.

 

Začeli kot »odpadniki«

 

S sezono 2014/15 je ekipo prevzel domačin Dejan Mihevc, kar je bil glede na klubski ustroj izjemno pomemben faktor. S tem se je vrnil v matični kolektiv o katerem je napisal diplomsko nalogo, vmes pa nabiral izkušnje kot selektor mlajših reprezentanca, kakor tudi v Angliji, kjer je posegal po lovorikah. Jedru moštva (Ivan Držić, Milan Sebič, Stanko Sebič in Emir Zimić), ki je sezono poprej pod vodstvom štirih trenerjev komaj obstalo v prvoligaški konkurenci, je dodal nekaj igralcev, ki jih finančno močnejši klubi niso želeli, ali pa so jih zaradi poškodb ocenili za tveganje (Domen Bratož, Djordje Lelić, Aleksandar Tomić). Mednje je delno sodilo edino uveljavljeno ime, Dragiša Drobnjak, ki za ekipo v prvem kolu še ni mogel nastopiti. V moštvu je bil še odlični ameriški branilec Ceola Clark, drugi Američan, Donte Williams, pa je igral manj pomembno vlogo, čeprav je imel vrednejšo pogodbo kot prvi. Kot igralci iz domačega »bazena« so pomagali še Matija Cehnar, Sebastjan Germek in Luka Milovac.

 

Za zmage skrbeli vsi Takratni KK Tajfun je sezono začel s serijo 14 zmag, s čimer so pritegnili zanimanje širše javnosti. Veliko od njih je bilo priborjenih v končnicah, kjer je »potegnil« vedno kdo drug, kar je bila ena največjih odlik ekipe oz. preglavic za nasprotnike. Redni del tekmovanja je šentjurska zasedba zaključila z le enim porazom. Za še večje zanimanje so poskrbeli z organizacijo pokalne tekme na Planini pri Sevnici.

 

V ligi za prvaka, kjer je šlo bolj za razvrščanje je Tajfun v 10 tekmah prišel do treh zmag in pred končnico do 5. mesta, kar se je pokazalo za odlično izhodišče.

 

V četrtfinalu so Šentjurčani z 2:0 odpravili laški Zlatorog z zelo prepričljivim Sašom Zagorcem, z enakim razmerjem pa tudi aktualne prvake iz Novega mesta, ki jih je je vodil Aleksandar Džikić, v svojih vrstah pa so imeli da odlična Američana (Booker, Wangmene).

 

Epsko s Slatinčani

 

Finalni nasprotnik je bila Rogaška, ki je imela prednost domačega igrišča. Zaradi poškodbe na prvi tekmi v mestu vrelcev ni igral Clark, domači pa so jo prepričljivo dobili.

 

Tudi v drugi tekmi (vsi domači podporniki so bili oblečeni v rdeče) je bil zmagovalec All-Stars tekme v trojkah še precej zadržan, dogodki na tem srečanju pa so se pokazali za ključne za celotno serijo. Rednih 40 minut se je končalo izenačeno. Za goste je minuto in pol pred koncem trojko zadel Sandi Čebular. Isti igralec je v podaljšku goste povedel v prednost 7 točk, a je Tajfun uspel izenačiti s trojko Lelića preko dveh nasprotnikov od table. Drugi podaljšek je pripadel šentjurski vrsti, Drobnjak pa je tekmo končal z 31 točkami.

 

Tretjo tekmo je Tajfun igral v rdečih dresih, kar za gostovanja doslej ni bila praksa. Šentjurčani so imeli imenitno podporo na tribunah, do »breaka« pa so prišli z odličnim zaključkom.

 

Za četrto tekmo bi lahko razprodali precej večjo dvorano, ki je tokrat zaradi televizijskih potreb sprejela še manj občinstva kot sicer. Tudi ta tekma pa je ponudila razvoj dogodkov, ki je bil vse prej kot linearen. Ob veliki utrujenosti igralskega kadra, ki se je soočal tudi s precejšnjo vlago in temperaturo v dvorani, se je izkazal faktor aduta s klopi, ki ga je odigral Tomić. Ekipi sta težko dosegali koše, tako da je imela vsaka točka še večjo »mejno vrednost«. Domači so utrujali najbolj izpostavljenega gostujočega igralca Čebularja, ki je kariero začel v Hruševcu, v ekipi Rogaške pa je bilo z večletnimi šentjurskimi izkušnjami še nekaj košarkarjev (Tadej Ferme, Tadej Koštomaj, Anže Pelc, Mladen Primorac in tudi trener Damjan Novaković). Slabe štiri minute do konca je Drobnjak zadel za 65:57, kar je bil predzadnji šentjurski koš na tekmi! Minuto in pol do konca je Čebular izenačil na 65, v naslednjem napadu pa je Držić iz kota zadel za dve točki. Rogaška je zgrešila naslednje tri mete. Sledili so štirje zgrešeni proti pokusi Drobnjaka in Stanka Sebiča ... Na koncu bi peto tekmo lahko izsilil Čebular, ki je metal ravno preko Sebiča in zgrešil. Nekaj minut zatem je pokal za naslov prvakov dvignil njegov brat Milan. Vsi igralci so si nadeli spominske majice, ki so v dvorano prišle minuto pred koncem tekme neposredno iz tiskarne, nanje pa so se vsule zlate bleščice …

 

*foto: Jure Godler

 

<< nazaj


Tajfun Planina Intercom Celje Telekom Slovenije Gostišče in prenočišča Bohorč Štajerski val Radio Rogla Šentjurske novice Mastroj Zavarovalnica Triglav, d.d. ADEPO Trgovine KEA AHAC DOMGRAD Energojug Hidrosvet Kladnik Protect trade Studio LIST TOMGRAD Gorenjska banka MSSOL investicije VOC - gradimo življenje
Občina Šentjur

©2003-2020 KK Šentjur. Vse pravice pridržane.